VIDEO: Kūdikio vystymosi vadovas septintą mėnesį

13. Aug 2020, 12:21 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Žiūrėk VIDEO ir sužinok, kaip kūdikis vystosi 7-tą savo gyvenimo mėnesį!

Kai vaikui sukanka 7 mėnesiai, tėvų gyvenimas tampa kupinas netikėtumų. Jie džiaugiasi, nes mažylis pagaliau supranta žodį „ne“. Arba galite pradėti pratinti vaiką prie signalo „stop” supratimo, nubrėžti leistinas ribas naudojant gestus, veido išraiškas ir tiesiog sakant „ne“, „stop“ arba „negalima“. Tegu visi šeimos nariai ir artimieji, prižiūrintys mažylį, naudoja tą patį gestą ir žodį. 

Šiame amžiuje vaikas sugeba atskirti balso toną. Frazės ar instrukcijos, pasakytos skirtingais tonais, sukelia skirtingas vaiko reakcijas.

Sulaukę septynių mėnesių kai kurie mažyliai jau pradeda ropoti, bet ne visi! Didžioji dalis dar tik ruošiasi įvaldyti šį svarbų įgūdį. O ko tam ruošiasi mažylis gali bandyti šliaužti lyg sėlindamas, bet nesijaudinkite - tai pereinamasis etapas link taisyklingo ropojimo. Svarbiausia - sukurti kūdikiui palankią aplinką ir erdvę, kad jis neturėtų pagundos pernelyg greitai stotis ant kojyčių. Ir čia į pagalbą ateina skirtingos tekstūros ir aukščio paviršiai - įvairių čiužinukų ir pagalvių tikrai galite rasti specializuotose parduotuvėse.

Kitas svarbus šio amžiaus įgūdis - perimti daiktus iš vienos rankos į kitą. Ir jei anksčiau mažylis šį veiksmą atlikdavo gulėdamas ant nugaros, dabar jau gali tai lengvai atlikti gulėdamas ant pilvuko.

Vaikutis jau gali imtis daiktus visais pirštais. Norėdamas paimti daiktą nuo lygaus paviršiaus jis naudoja visus pirštus ir delną. Jo rankos pakankamai išsivysčiusios, kad tai padarytų.

Galite pastebėti, kad septynių mėnesių mažylis aktyviai naudoja kairę ranką, tai susiję su intensyviai besivystančiu dešiniuoju pusrutuliu. Vaikas pasuka galvą išgirdęs savo vardą - tai labai svarbus įvykis šiame amžiuje.

Mažylis turi supratimą apie daiktų pastovumą. Jis jau nebegalvoja, kad paslėptas daiktas dingo. Jei mama išėjo iš kambario, vaikutis žiūrės į atvertas duris. Jis žino, kad ji neišėjo visam laikui ir netrukus įeis pro tas pačias duris.

Vaikas jau geriau atsimena priežastis ir padarinius. Jis žino, kad numestą žaislą ant grindų mama ar tėtis pakels. Žino, kad įvairūs daiktai, į ką nors atsitrenkę, skleidžia skirtingus garsus. Mažylis eksperimentuoja su įvairiais veiksmais ir atsimena, prie ko jie veda.

Kadangi septynių mėnesių mažylis jau gana aktyviai juda ir laipioja įvairiais paviršiais, svarbu išmokyti jį taisyklingai nusileisti. Parodykime jam, kad patogiausia leistis atsukus užpakaliuką, mokykime šio įgūdžio. Šiame amžiuje jis jau pakankamai protingas, kad suprastų, ko mama iš jo nori.

Taip pat tinkamo nusileidimo nuo paviršiaus galima mažylį mokyti mamai gulint ant nugaros - leiskite kūdikiui užlipti ant jūsų ir tada padėkite švelniai nulipti, parodant saugiausią ir patogiausią būdą.

Dabar vaikas visiškai skiria spalvas. Būdamas septynių mėnesių jis visiškai išsiugdo spalvų suvokimą ir gali suvokti atspalvius taip pat gerai kaip ir suaugęs. Šiame amžiuje mažylis geriau suvokia erdvę ir atstumą. Tai reiškia, kad jis gali pamatyti objektus per atstumą geriau nei anksčiau.

Geriausi žaislai mažyliui išlieka įvairūs dubenėliai, lėkštės, šaukštai ir kiti buities įrankiai. Svarbiausia, kad jie būtų lengvi ir pakankamai saugūs.

Kalbant apie saugumą - nepriklausomai nuo to, ar jūsų vaikas ropoja, šliaužia, stovi keturiomis - visi aktyviai judantys mažyliai tokiu būdu pažįsta pasaulį. Tačiau dažnai tai, kas jiems atrodo įdomu, yra nesaugu ir pavojinga. Todėl laiku pašalinkite tokius objektus iš jų regėjimo lauko ir ten, kur gali pasiekti. Patariame patiems nusileisti iki vaiko lygio ir ištirti erdvę, ar nėra galimai pavojingų daiktų, aštrių kampų ir vietų.

Su jūsų pagalba vaikas galės puikiai vystytis ir laiku pasiekti reikiamus rodiklius. Kai kuriems vaikams gali prireikti daugiau laiko tam tikriems įgūdžiams įgyti nei kitiems. Todėl nesijaudinkite ir jo neskubinkite. Jei jaučiate, kad vaikas kažkur atsilieka, pasitarkite su pediatru.

Jūsų rūpestis ir meilė padės mažyliui augti sveikam ir stipriam. Ir Huggies® tikrai bus  šalia, kad sukurtų maksimalų patogumą mažyliams ir palengvintų laisvalaikį jauniems tėvams! Net sunku įsivaizduoti, ką darytume visus 7 mėnesius be ypač patogių sauskelnių!? Huggies® galvoja apie jus ir yra visada šalia!