Psichologiniai vėlyvos motinystės sunkumai

Psichologiniai vėlyvos motinystės sunkumai

18. Oct 2012, 10:00

Tai, kad mamomis šiandien tampama šiek tiek vėliau, negu mus gimdė mūsų mamos, jau tampa įprasta. Susilaukti pirmojo vaikelio, kai tau ant nosies 40, šiandien jau beveik nieko nebestebina. Ar visada vėlyva motinystė atneša tik džiaugsmą? O gal – ir krūvą psichologinių problemų?

 

 Moralinės ir psichologinės problemos, pagimdžius „vėlyvąjį“ vaiką, kone neišvengiamos. Ir tai galioja ne tik tada, kai kalbame apie vėlai gimdžiusią moterį, tačiau ir vyrą, kuris susilaukė vaiko būdamas solidaus amžiaus. Santuokos tarp vyro ir moters, kai amžiaus skirtumas tarp jų yra didelis, dažnos ir Lietuvoje.

 

Kokios psichologinės problemos dažniausiai pasitaiko šeimoms, sulaukusiems vaiko vėlesniame amžiuje?

 

Kaltės jausmas

 

Visi žinome, kad vaikų auginimas reikalauja daug energijos, fizinių ir dvasinių išteklių. Mamos atvirauja, kad būna dienų, kai nėra kada pavalgyti ar nubėgti į dušą- visą laiką reikia skirti mažyliui. Paaugus vaikui, jo poreikiai judėti ir būti aktyviam išsiplečia- tai ir važinėjimas dviračiu, riedučiais, riedlente. Vyresnio amžiaus tėvams gali būti sunku suspėti paskui vaiką, dėl to juos gali imti graužti kaltės jausmas: „esame nepakankamai geri tėvai“.

 

Šiuo atveju gal vertėtų prisiminti močiučių ir senelių indėlį auginant vaikaičius – taip, jie su anūkais futbolo gal ir nežaisdavo, tačiau išmokydavo juos įvairiausių dainelių, skaitydavo pasakas, ir kitais būdais pelnydavo besąlygišką mažųjų meilę.

 

Visuomenės spaudimas

 

Aplinkiniai ne visada gali būti draugiškai nusiteikę vyresnių tėvų atžvilgiu. Juos kai kurie aplinkiniai gali vadinti egoistais, galvojančiais tik apie save, o ne vaikus. Šiuo atveju išeitis būtų viena – glaustis prie tų, kurie jus palaiko, burtis į bendraminčių ir palaikančiųjų grupę, vengiant kritikų.

 

„Mes numirsime, o jie liks“

 

Mintis, kad tėvai gali mirti anksti, kai vaikai nėra iki galo suaugę, gali neraminti vyresniuosius tėvus. Jeigu žinome, kad vidutinė vyro gyvenimo trukmė apie 70 metų, tai susilaukus jo artėjant penkiasdešimtmečiui, statistiškai toks tėtis vaiko pilnametystės gali ir nesulaukti.

 

Padidintas nerimas dėl vaikų

 

Kai kurie psichologai mano, kad vėlyvojo amžiaus tėvų kūdikiai būna neramūs ir reikalaujantys daug dėmesio. Ir čia, turbūt, yra dalis tiesos. Neramumą sąlygoja daug veiksnių, tokie kaip šeimoje tvyranti atmosfera, santykiai tarp tėvų, bendravimo su vaiku stilius ir pan. Brandaus amžiaus tėvai labai rūpestingi, jie vaiko auginimą suvokia kaip atsakingą procesą, todėl jie gali susidoroti su galimu nerimu.

 

Perdėta globa

 

Vėlyvas vaikutis neretai tėvams tampa pasaulio centru, į kurį sukoncentruojamas visas dėmesys. Tokiu atveju kūdikis auga neramus, nes tėvai „užkrečia“ jį savo nerimu bei pernelyg išreikšta globa. Tokie vaikai rizikuoja užaugti nesavarankiškais, infantiliais, kaprizingais žmonėmis. Norą visą laiką be perstojo rūpintis vaiku, nesuteikiant erdvės jam pačiam pasireikšti, gali padėti nugalėti mintis, kad ateityje vaikui teks kažkada gyventi be jūsų, ir jūsų pareiga jį to išmokyti.

 

Kartų konfliktas

Manoma, kad kartų konfliktas šeimoje, kuriose vaiko susilaukta vėlai yra stipresnis, negu įprastinėse. Prisiminkite, kokie jūs patys buvote jaunystėje, prieš drausdami tai savo vaikui. Tačiau gali būti ir atvirkščiai – kai kurie pagyvenę žmonės yra kantresni ir atlaidesni kitiems, tuo pačiu, ir savo vaikui.

 

Tai įdomu:


Nuotraukoje, kurią matote prie šio straipsnio – besilaukianti E. Maloney, kurios nuotrauka buvo publikuota žurnale New York Magazine lygiai prieš metus. Ši moteris savo pirmąją dukrą pagimdė būdama 49 metų, antrąją - 52 metų. Tai antroji moters santuoka, iš pirmos ji neturėjo vaikų. Interviu žurnalui moteris sako, kad niekada nemanė, kad yra per sena susilaukti vaikų. Šiandien jų dukrytėms Izabelei ir Lili – 10 ir 7 metai.

{smallpic:1}

Ką Jūs manote apie vėlyvąją motinystę ir tėvystę?

 

19. Oct 2012, 09:46

Neisivaizduoju saves dar mociute nors tu ka 😃 Noriu buti mamyte 😃

18. Oct 2012, 21:31

As pagimdziau pirmagime dukrele budama 41 metu. Ir ka,gal man po rudeniniais lapais uzsikapstyti is "gedos"? 😃 😃 😃 Esu laimingiausia pasaulyje mama ir turiu mylinti mane zmoguti. O virselio nuotraukoje siulyciau mamytei nusidazyti plaukus,nes zili plaukai nori nenori-sendina 😉

18. Oct 2012, 20:15

40 m. anuku jau lauksite? 🤓|

virselio vaizdas net labai ne koks 😕 ir kaip vaikams nesmagu, kai ju tevus vadina seneliais ☹

18. Oct 2012, 19:25

Na keičiasi laikai, keičiasi gyvenimas, jo tempas. Dabar nieko nestebina nei jaunos ar perjaunos mamos, nei vyresnės mamos. Anksčiau viskas vyko greičiau, nes buvo įprasta tuoktis, gimdyti vaikus, o dabar patys žmonės pasirenka ko ir kada jiems reikia. Dabar juk moterys nebesėdi su vaikais namuose nuo jaunystės, o didėja ir tokių moterų, kurios pirma nori kažko pasiekti gyvenime, tuomet planuoti atžalas, o biologinis laikrodis, beabejo tiksi. Beje būna, kad antra pusė, su kuria rimtai gali kurti gyvenimą ateina tik kur kas vėliau, tokia meilė brandi, šeimos pamatas tvirtas. Aš už vyresnį amžių atžaloms, bet iki 45 maždaug, nes vėliau tikrai ne tik, kad psichologiškai sunkiau, fiziškai, bet reikia galvoti ir apie atžalą, ar spėsi sulaukti jo vestuvių, anūkų ir t.t. Dabar bent jau tikrai nemanau, kad norėčiau apie 40m.susilaukti vaikučio, kaip tik tas amžius skirtas poilsiui, sau, vyrui, anūkams prižiūrėti 😀

gintarerei gintarerei 18. Oct 2012, 16:25

manau kiekviena moteris jaucia ir zino kada jai laikas ir panasiai, nesakau, kad vyresnems moterims lengva taip kaip jaunoms, bet tai nereiskia, kad neimanoma 😀 jei tarkime moteris nesutiko savo gyvenimo vyro iki 45 metu, o veliau susituoke ir nori vaikelio, tai ka jau nebegalima, nes per velu? Kas pasake kad per velu? As tiesiog norejau pasakyti, kad patys zmones susikuria savo galvoje daugybe stabdziu, taisykliu ir remu, nes ta tikri dalykai, kurie atrodo kitokie iskart tampa kazkokie keisti ir nepriimtini. Cia panasiai kaip ir maitinimas krutimi iki 4-5 metu. As uz samoninga pasirinkimo laisve, nesvarbu kas ka sako.

gintarerei gintarerei 18. Oct 2012, 16:22

na ga lkasnors ir zaidzia 😀 juk nezinome...kad mes to nedarome nereiskia, kad tai jau yra taisykle ir negalima to daryti! Nemegstu taisykliu, sukurtu nezinia kieno, va dabar sitas priimtina, o dabar jau per velu, nebegalima. Nori, vadinasi galima ir viskas imanoma 😀

18. Oct 2012, 15:58

tai taip ir vaiku manau gimdyti reik iki 37metu ,o veliau jau ir genetiskai gi reik tirtis,dideja pavojus pagimdyti nesveika kudiki ir t.t

18. Oct 2012, 15:55

na 25m gi nezaidi su barbem 😀

gintarerei gintarerei 18. Oct 2012, 14:40

o kas pasake, kam kada yra savas laikas? 😀

18. Oct 2012, 12:40

na as manau viskam savas laikas yra

gintarerei gintarerei 18. Oct 2012, 11:50

o man labai grazu besilaukiancios vyresnes moterys 😀 ir nepatinka, kad daugelis vyresniu moteru save nuraso...ir sako, oj ka zmones pasakys! O koks skirtumas...as visai noreciau, kad mano mama dar susilauktu vaiko 😛 ji ir jauna ir jaunatviska ir sveika dar, tai kodel gi ne!

18. Oct 2012, 11:18

as galvojau, kad cia fotosopas,bet pasirodo,kad ne..o gaila...

18. Oct 2012, 11:05

aš taip pat 😃

18. Oct 2012, 10:39

Nu žinot, aš net išsigandau pamačius pagrindinę foto 😕