Gyd. Šemeta: "Svarbią reikšmę neišnešiojimui turi psichologiniai veiksniai"

Gyd. Šemeta: "Svarbią reikšmę neišnešiojimui turi psichologiniai veiksniai"

07. Nov 2011, 07:00

Garsus Lietuvos gydytojas akušeris, Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovas Romualdas Šemeta tęsia įdomų straipsnių ciklą apie nėščios moters neigiamų emocijų poveikį kūdikio sveikatai.

 

Persileidimai dažniau stebimi nešiojant berniukus

 

Viena iš dažniausių nėštumo komplikacijų yra persileidimas ar priešlaikinis gimdymas. Tarp įvairių priežasčių, svarbią reikšmę neišnešiojimui turi psichologiniai faktoriai. Tai motinos baimė, polinkis nerimui, padidintas jautrumas stresui. Ypač svarbūs tokie stresai, kaip pergyvenimai dėl santykių su vyru.

 

Pastebėta, kad persileidimai 2 kartus dažniau stebimi nešiojant berniukus. Mergaitė biologiškai artimesnė motinai, intymiau susijusi su ja. Jei buvo gresiančio persileidimo reiškiniai dargi esant palankiai gimdymo eigai, ir berniukai, ir mergaitės yra labiau neramūs. Daugiau problemų yra su maitinimu krūtimi, pastebimas padidintas poreikis čiulptukui, piršto čiulpimui. Mergaitės dažniau serga, lengvai susijaudina, yra kaprizingos, liguistai užsispyrusios, pas jas blogas apetitas, blogai miega.

 

Abiejų lyčių vaikus anksčiau laiko vienodai gimdo moterys, esant perkrovoms moksle ir darbe. Padidintas jaudulys nėštumo pradžioje bei padidintas dirglumas ir nuovargis viso nėštumo metu būdingas moterims, gimdančioms mergaites, o stiprus motinos išgąstis - gimdant berniukus.

 

Pernešiojimai susiję su baime prieš gimdymą

 

Pernešiotas ar užsitęsęs, dažnai sunkus gimdymas, susijęs su santuokos tvirtumu, pasitikėjimo stoka, jauduliu nėštumo pabaigoje ir baime prieš gimdymą, būdingas moterims, gimdančioms mergaites.

 

Dėl jaudulio nėštumo pabaigoje ne tik užsitęsia gimdymo procesas, bet ir po gimdymo moteris gali kraujuoti. Gimusios mergaitės jautresnės infekcijai. Taip pasireiškia organizmo apsauginių jėgų stoka pas vaikus, kurių imuninė sistema dėl moters streso nesugeba atsispirti infekcijoms.

 

Būtų naivu galvoti, jog streso poveikis išnyksta kartu su vaiko gimimu. Padidėjęs motinos dirglumas, dažnos vidinio nepasitenkinimo būsenos viso nėštumo metu ir ypač jaudulys nėštumo pabaigoje, veikia vaiko emocinę būseną tolimesniais vaiko gyvenimo metais. Didesnis motinos streso neigiamas poveikis, patirtas nėštumo metu, pastebėtas pas mergaites pirmais jų gyvenimo metais.

 

Joms nustatytas didesnis nervinių sutrikimų spektras. Tai paaiškinama tuo, kad nešiojant mergaitę, motinai yra padidintas emocinis jautrumas ir tuo pačiu didesnė emocinė reakcija į stresą.

 

Laukite tęsinio...

 

Ankstesni gyd.R.Šemetos straipsniai šia tema:


Nėščiosios neigiamų emocijų poveikis vaiko sveikatai I dalis

Gyd. Šemeta: kiekvienas vaikas įsčiose savaip reaguoja į stresą

Gyd. Šemeta: stiprus stresas pirmajame nėštumo trimestre dažnai baigiasi persileidimu

 

Všį "Mama, tėtis ir Aš"

Nėščiųjų sveikatingumo mokykla

Tauro g. 10, LT-51421 Kaunas

Tel. (8 37) 348357, 764262

Mob. 8 687 64757

25. Nov 2011, 01:48

sveiki norejau paklausti,kaip taip galejo nutikti kad pastojau su spirale,nors ji vietoje ir viskas tvarkoje,man dar rado cista kiausideje,tad pasake kad nestuma turiu nutraukti,ar tikrai vaikelis gimtu nesveikas?nestumo nutraukimo data 2011-11-28 bus 4 sav. esu gilioje depresijoje,nezinau ka daryti ir ar as pati istversiu ta pragara,prasau patarkit???

07. Nov 2011, 11:15

As pirmaja pagimdziau anksciau laiko, nestumo pradzia buvo gera, lengva. Kol 29sav pasirode kraujo, tada prasidejo gulejimas ligoninese. Ir 33sav (begulint ligonineja) prasidejo gimdymas, nubego vandenys, irgi viskas greitai, kazkur pustrecios val. Bet gime mergyte su stemples atrezija, is kart isveze i santariske operuoti. Nestumo metu darytu echoskopiju metu, nemate jokiu problemu leliukui, o kai gime, po nuotrauko darymo pamate. Veliau buvo daryta genetiniai tyrimai del ko tai, bet viskas gerai, nieko nerado. Todel idomu, kodel taip atsitiko, kas galejo nestumo metu pakenkti vaisiui.
O antraja pagimdziau laiku, ir greit viskas ivyko.