Kokios košės yra naudingiausios, o kurių geriau nevalgyti?

Kokios košės yra naudingiausios, o kurių geriau nevalgyti?

22. Oct 2020, 11:50 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Košės yra unikalus valgis, kurį galima paruošti įvairiais būdais. Tai gali būti ir garnyras, ir savarankiškas patiekalas. Tai sotus valgis, kuris suteiks energijos ilgesniam laikui, todėl buvo manoma, kad nėra naudingesnio maisto už košę, ypač vaikams.

Iš tiesų, ne visos košės yra naudingos, kai kuriais atvejai gali būti ir kenksmingos. Taigi, jas reikėtų valgyti labai atsakingai.

Pavyzdžiui, ankštiniuose augaluose yra medžiagų, kurių galima vartoti tik ribotą kiekį, tad svarbu žinoti, kad jūsų organizmui tokių apribojimų nėra. Mitybos specialistai jums pasakys, kad grūdinės košės naudingos, tačiau verta suklusti diabetu sergantiems žmonėms. Atminkite, kad javuose yra krakmolo, kuris į kraują patenka gliukozės pavidalu. Tada ji virsta riebalais, o diabetu sergantiems žmonėms tai paprastai draudžiama.

Dar yra svarbus rodiklis - glikemijos indeksas (GI), gliukozės GI - 100. Pagal šią skalę nustatomas kitų produktų lygis. Košės GI lygis gali kisti (jis pakyla 3-4 kartus), jei košę verdate piene.

Didžiausią GI turi kukurūzų košė (70–80) - tai beveik grynas krakmolas. Antroje vietoje - manų kruopos (65–80), trečioje - ryžių (50–57). Grikių košė (50–55), žirnių košė (20–30) ir perlinių kruopų košė (20-30).

Avižinė ir sorų košės yra viduriuke tarp žemą ir aukštą GI turinčių košių. Laukiniai ir rudieji ryžiai yra sveikesni už baltus ryžius.

Nenaudingiausia košių košė, be abejo, yra manų kruopų. Tai yra šalutinis kvietinių miltų gamybos produktas, jos GI yra didelis, joje nėra daug mikroelementų, vitaminų, be to, ji trukdo organizmui pasisavinti vitaminą D, kalcį ir geležį.

Nepamirškite, kad grūdinėse košėse yra daug kalorijų - 100–140 kcal/100 g. Žinoma, jos tinka virškinimui, bet jei norite pagerinti savo mitybą, valgykite daugiau daržovių ir vaisių, taip pat žuvies, mėsos ir kitų baltymų šaltinių.