Endometriozė – viena dažniausių ginekologinių problemų

Endometriozė – viena dažniausių ginekologinių problemų

22. Feb 2013, 00:00

Viena dažniausių moters ginekologinių ligų yra endometriozė, liga, kai panašus į gimdos gleivinę audinys atsiranda ir išveša už gimdos ribų, ir tai sukelia lėtinį uždegimą.

 

 Priežastys

 

Dėl ko atsiranda endometriozė, sunku pasakyti tiksliai, nes priežastys dar iki šiol tiriamos ir manoma, kad jų yra keletas. Įtakos gali turėti nutrauktas nėštumas, įvairios infekcijos, kurios pažeidė gimdos gleivinę.

 

Endometrioze serga ne tik vaisingo amžiaus moterys, bet ir jaunos, negimdžiusios moterys.  Manoma, kad endometrioze dažniau serga tos moterys, kurioms anksti prasidėjo menstruacijos, kurių ciklas yra trumpas ir jų mėnesinės- gausios. Taip pat pastebėta, kad endometrioze dažniau serga moterys, kurių šeimoje ja sirgo kita artima moteris, taigi, egzistuoja ir genetinis faktorius.

 

Požymiai

 

Kokie požymiai liudija, kad prasidėjo endometriozė? Dažnai moterys pastebi, kad prieš mėnesines ir/arba po pasirodo rudos spalvos išskyrų, prieš mėnesines skauda pilvo apačią, strėnas. Taip pat moterys skundžiasi skausmu šlapinantis, nereguliariomis ir skausmingomis mėnesinėmis, netgi skausmingais lytiniais santykiais. Endometriozė gali būti nevaisingumo priežastis, dėl ko jauna ir vaikučio susilaukti norinti moteris nepastoja.

 

Gydymas

 

Endometriozės gydymas priklauso nuo jos stadijos. Jei jos yra žemiausios, po gydymo hormonais ir kitais vaistais, moteris gali pastoti ir pagimdyti vaikelį. Tačiau įmanoma ir liūdnesnė baigtis – kai kiaušintakiuose susidaro sąaugų, jie užanka, ir moteriai pastoti be rimto medikų įsikišimo tampa neįmanoma. Moteris tampa nevaisinga. Jai telieka laukti dirbtinio apvaisinimo sėkmės.

22. Feb 2013, 15:26

Gaila, kad endometriozės nerodo echoskopas, o tik gali įtarti, galutinai ši liga randama laparoskopijos metu ir kai tai patvirtinama histologiškai. Ne vieną atvejį žinau, kai neva rado, o iš tiesų ne arba priešingai.

gintarerei gintarerei 22. Feb 2013, 11:50

oj irgi patariu visoms visoms, nepriklausomai nuo amziaus kuo dazniau tikrintis. Pas mane irgi rado sia liga, nors buvau 24 metu amziaus ir negimdziusi dar...ir sake, kad kuo toliau tuo daugiau ir vis jaunesniu merginu serga, o tai priklauso ir nuo pasikeitusio gyvenimo budo ir panasiai. Svarbiausia tikrintis ir laiku pastebeti, kai stadija nera isisenejusi. Man buvo streso, nes pasitikrinimas del to ar pastojau visrto gulejimu ligonineje ir nezinia ar visgi nestumas vietoje...ech, jei buciau anksciau susizgribusi ir nenumojusi ranka i keistus pozymius, nebutu buve tiek streso nestumo pradzioje 😀 dabar tikrinsiuosi reguliariai ir issamiai po echoskopu (tai labai svarbu)!

22. Feb 2013, 11:09

Iki ašarų ir begalinio skausmo pažįstama tema, kai gyd. verdiktas - nepastosi natūraliai NIEKADA ir galutinis rezultatas jau beveik 6 mėn. dukrytė po natūralaus pastojimo 😀