Idėja savaitgaliui: ką su vaikais atrasti šviečiančių žibintų pasaulyje?

Idėja savaitgaliui: ką su vaikais atrasti šviečiančių žibintų pasaulyje?

26. Dec 2019, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kol žiema nedžiugina sniegu bei pramogų gausa, tėvams tenka pasukti galvas, kur įdomiai ir turiningai praleisti drauge laiką išėjus iš namų. Lapkričio pabaigoje sušvitęs žibintų festivalis Pakruojo dvare jau spėjo patapti šeimų savaitgalio traukos vieta, tad vardijame punktus, ką jie čia gali išvysti, atrasti ir išbandyti. 

Kerintis gyvūnijos pasaulis. Norint gruodžio viduryje ar per Kalėdas išvysti pievoje vaikštančius dramblius, begemotus, žirafas ar antilopes nebereikia vykti į zoologijos sodą – margas gyvūnų pasaulis iškilo didžiulėje Pakruojo dvaro teritorijoje. Tiesa, jie – neįprasti gyvūnai, o itin tikroviškai atrodantys žibintai, pagaminti iš rankomis tapyto šilko, kuris išlaisvinus fantaziją, gali virsti bet kuo. Festivalis, šiemet nusprendęs itin pradžiuginti jaunuosius lankytojus, jiems sukūrė itin detalų Afrikos gyvūnijos pasaulį, kuris skambant ritmingai būgnų muzikai tarsi atgyja. Visai šalia ant ledo lyčių stovi ir baltosios meškos, pingvinai, iš vandens išnyra delfinai. Kiek toliau po persikų medžiais tupi beždžionės, o pandų buveinės rekomenduojama nepraleisti tiems, kurie nori gauti tikrą, šiltą pandos apkabinimą. 

Interaktyvi zona. Jei mažiesiems yra smagiau laiką leisti aktyviai, o ne vien vaikščioti ir žiūrėti, jiems neabejotinai patiks interaktyvi festivalio zona. Čia jie ras šviečiančias lėkštes, kuriomis vaikštant keičiasi jų spalva, o didžiuliai judantys drugelio sparnai atsidurs ant kiekvieno, norinčio juos „užsiauginti“, nugaros. Po to svarbu prabėgti mirgančių oro balionų tuneliu ir suspėti pasisupti senovinėje karuselėje. 

Kinų artistų pasirodymai. Garsiai skambanti muzika kelis kartus per vakarą kviečia stebėti artistų iš Kinijos meistriškus pasirodymus. Šokis su kaukėmis, kung fu elementų demonstracija neleis atitraukti akių, o klouno dviprasmiški triukai – dingti šypsenoms nuo veidų. 

Netikėti personažai. Be jau minėtų šiltų pandos apkabinimų, tarp skulptūrų sutiksite ir kitų personažų, kurie ne tik stebins savo išvaizda, bet ir mielai apkabins, pabendraus, drauge pašoks ir įsiamžins. Milžiniška baltoji meška su puošniomis snieguolėmis, itin tikroviškai atrodanti beždžionė, paskui bėgti kviečiantis besirangantis drakonas, norus išklausyti pasirengęs Kalėdų senelis – neleis nuobodžiauti nei akimirką. 

Kultūrų pažinimas. Be gyvūnų, šeimų laukia dar dešimtys kruopščiai pagamintų žibintų kompozicijų, kurias bus ne tik įdomu pamatyti, bet ir atskleisti tai, ką ir kodėl jos vaizduoja. Tai – tarsi kelionė po senąją Kinijos istoriją, jos tradicijas ir papročius, kuriuos daug smagiau pažinti, aptarti drauge su visa šeima netradicinėje dvaro aplinkoje. Rojaus šventykla ir ją saugantis drakonas, Naujųjų metų legendą atspindintis siaubūnas Nian, iš trapaus porceliano pagaminta Drakono ir Sfinkso dievybių skulptūra – kiekvienas kūrinys unikalus ir kviečiantis atskleisti jo legendą. Tiesa, nereikia užmiršti ir dvaro istorijos, kurią paprasčiausia sužinoti yra klausantis Baronaitės pasakojimo. 

Kalėdinis šurmulys. Gera žinia ir didžiausiems Kalėdų gerbėjams – kalėdinė magija taip pat neaplenkė šio festivalio. Čia laukia net dvi kalėdinės eglutės: netradicinė, vien tik iš lempučių sukurta bei saugoma spragtukų ir sakais kvepianti Norų eglė – ją papuošti galima savo slapčiausiu noru, kurį užrašysite ant bambukinės kortelės. O kur dar šventinė mugė su spalvingais skanėstais, žaislais, karšta arbata ir netikėtai prabėgančiu šokančiu drakonu. 

Festivalis „Didieji Kinijos žibintai. Visatos ženklai“ Pakruojo dvare vyksta kiekvieną savaitgalį ir Kalėdiniu periodu iki pat sausio 5 dienos. 

Pakruojo dvaras – didžiausia Lietuvoje išlikusi dvaro sodyba su 26 pastatų ansambliu, kurioje realiu laiku yra atkuriamas XIX a. pab. – XX a. pr. dvaro gyvenimas.